Projektering/ installation
Det finns mycket att tänka på för att få en optimal anläggning och det finns mycket som kan påverka den tänkta produktionen. Skuggning av tak, takvinkel och väderstreck kommer att påverka produktionen, men givetvis vilka val av produkter du väljer i installationen.
Vi rekommenderar K2:s projekteringsverktyg som heter K2 Base. Det är ett innovativt planeringsverktyg som möjliggör snabb, säker och exakt planering av PV-projekt. I bara fem steg kan du bestämma den optimala designen av ditt K2-monteringssystem och konfigurationen av ditt PV-projekt för lutande och platta tak. Planeringsverktyget är gratis och du hittar länk till programmet här:
Om installation av solenergi, vad gäller?
När en marknad ökar så kraftigt så ökar också antalet företag som vill vara med på uppgången och det är positivt, men det finns en baksida. Marknaden drar åt sig en del oseriösa aktörer, framför allt på installationssidan där upp till 40 procent av alla anläggningar kan vara felinstallerade! Det kan röra sig om att man blandat olika montagesystem, att kabelförläggningen är bristfällig eller att håltagningar i tak kan ge uppkomst till läckage. För dig som installerar solenergi och du som funderar på att ge dig in i denna marknad så finns det många saker man ska ha koll på.
Vem får installera solceller?
Elinstallationsarbete i samband med installation av solceller får endast utföras av någon som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram, eller av en elinstallatör som är auktoriserad för arbetet och som utför elarbetet på sin egen elanläggning.
Vilken typ av elinstallationsarbete handlar det om?
Monteringen av fästelement eller stativ eller uppreglingen av bärläkt är ett elinstallationsarbete om det innehåller elektriskt materiel som har till syfte att fastställa elsäkerhetsegenskaper*1. Sådan elektrisk materiel kan exempelvis vara om fästelementen, stativen eller uppreglingen innehåller skydd som krävs för att uppfylla krav*2. Montage av vanlig bärläkt eller stativ och fästelement utan dessa detaljer är inte något elinstallationsarbete och kan jämföras med exempelvis kabelstegar.
Montering av solcellspanelerna
Monteringen av själva solcellspanelerna och ihopkoppling av förkontakterade snabbkopplingsdon är ett elinstallationsarbete*1.
Kanalisation och kabelförläggning
Kanalisation som fastställer elsäkerhetsegenskaper är ett elinstallationsarbete*1. På samma sätt utgör all kabelförläggning ett elinstallationsarbete enligt samma paragraf.
Krav på hur arbetet ska utföras
Elinstallationsarbetet ska utföras enligt gällande regler och enligt tillverkarens anvisningar, både för likströms- och växelströmssidan. Dessutom ska den som utför elinstallationsarbetet se till att den del av anläggningen som omfattas av arbetet förses med nödvändig dokumentation, märkning och skyltning.
God elsäkerhetsteknisk praxis
En starkströmsanläggning ska vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis så att den ger betryggande säkerhet mot person- eller sakskada på grund av el*3.
Undvik störningar
EMC, eller elektromagnetisk kompatibilitet, handlar om att utrustningar, såväl apparater som fasta installationer, ska fungera tillsammans utan att påverka varandra negativt. EMC är ett önskvärt tillstånd – när EMC råder fungerar olika elektriska utrustningar sida vid sida. Detta behöver man ta hänsyn till vid installationen av en solcellsanläggning. Radiomottagningen i ett hus ska till exempel inte behöva störas av elektromagnetiska signaler från solcellsinstallationen. På samma sätt ska inte heller omriktaren i din solcellsanläggning påverkas eller skadas av störningar som kommer in via elnätet.
Innan anläggningen tas i drift
Innan solcellsanläggningen tas i drift är det viktigt att det färdiga elinstallationsarbetet kontrolleras så att allt är säkert. Kontrollen ska dokumenteras och ingå i den övriga dokumentationen som elinstallationsföretaget lämnar till anläggningsägaren. Även om dokumentation, märkning och skyltning inte är elinstallationsarbete så är det elinstallationsföretagets ansvar att se till att dessa finns*4.
*1 – ELSÄK-FS 2017:2 (2 kap. 1 §).
*2 – ELSÄK-FS 2022:1 (3 kap. 2 och 5 §§).
*3 – ELSÄK-FS 2022:1 (2 kap. 1 §).
*4 – ELSÄK-FS 2017:3 (2 kap. 3 §)
Källa: Elsakerhetsverket.se
Vill du lära dig mer kring installation av solceller?
– Gå in på elsakerhetsverket.se för mer information.
– Se även insu.se. INSU (Installationsbranschens utbildningsbolag) har tagit fram tre olika kurser om solenergi och IN Förlag har gett ut en handbok som ger råd och tips på vad man ska tänka på.
Här kan du beställa IN Förlags handbok om solceller: https://www.elektroskandia.se/s?s=handbok&artnr=A243134